Η παρουσία της φωτογραφικής μηχανής εξιστορεί τις παλιές εποχές 📸🚂


📍𝙇𝙤𝙘𝙖𝙩𝙞𝙤𝙣: 𝙀𝙫𝙧𝙮𝙘𝙝𝙤𝙪, 𝘾𝙮𝙥𝙧𝙪𝙨
______________________________

 Κατά την επίσκεψη μου στο χωριό Ευρύχου, δεν θα μπορούσα να παραλείψω το Μουσείο Κυπριακού Σιδηρόδρομου.

Ο Κυπριακός Κυβερνητικός Σιδηρόδρομος (ΚΚΣ), λειτούργησε από το 1905 μέχρι το 1951 διένυε διαδρομή από την Αμμόχωστο στα ανατολικά μέχρι τη Μόρφου στα δυτικά περνώντας από τη Λευκωσία. Από τη Μόρφου το τρίτο τμήμα κατέληγε στο νότιο τερματικό σταθμό της Ευρύχου. Από το σταθμό εκείνο επέζησε μόνο το κυρίως κτίριο, που συντηρήθηκε και αποκαταστάθηκε από το Τμήμα Αρχαιοτήτων.

Σήμερα λειτουργεί σαν μουσείο στο οποίο υπάρχουν διάφορα έγγραφα όπως για παράδειγμα τα εισιτήρια που χρησιμοποιούσαν οι κάτοικοι, αυθεντικά έγγραφα, σχέδια, φωτογραφίες και αντικείμενα σχετικά με τους σιδηρόδρομους της Κύπρου, καθώς και μοντέλα σταθμών.

Αποτελεί σημαντικό προορισμό τόσο για τους κάτοικους της Κύπρου αλλά και για τους επισκέπτες του νησιού. Η είσοδος είναι δωρεάν.


























Στο σταθμό υπάρχουν διάφορες φωτογραφίες κατά την εποχή της λειτουργίας του. Η φωτογραφία που μου έκανε την πιο μεγάλη εντύπωση είναι το έκτακτο δρομολόγιο στον Ιππόδρομο από το Σταθμό της Λευκωσίας.



Η φωτογραφική μηχανή για ακόμη μία φορά εκτέλεσε το καθήκον της αφού χωρίς αυτή δεν θα μπορούσαν τέτοιου είδους φωτογραφίες να υπάρχουν σήμερα και επομένως άτομα που δεν ζούσαν στην εποχή εκείνη δεν θα μπορούσαν να παρατηρήσουν τα στιγμιότυπα της τότε εποχής. 

Comments

  1. Σαν γειτονικό μου χωριό η Ευρύχου θα μπορούσα να πώ πως ο συγκεκριμένος σταθμός τραίνου αποτελεί στολίδι για την περιοχή μας. Ακούγονται βέβαια και σκέψεις για κατασκευή διαδρομής περίπου 10 χιλιομέτρων έτσι ώστε οι επισκέπτες να απολαμβάνουν και οι παλιοί να νοσταλγούν την εμπειρία του τράινου που υπήρχε κάποτε.

    ReplyDelete
  2. Εύχομαι στα αλήθεια να προχωρήσει η κατασκευή γιατί με αυτό τον τρόπο θα δοθεί η ευκαιρία και σε εμάς τους νέους να ζήσουμε αυτή την εμπειρία στην χώρα μας. 🚂

    ReplyDelete

Post a Comment